- De familie van de overleden computerexpert David Kleiman beweert dat hij heeft geholpen bij het creëren van de bitcoin.
- De identiteit van de ontwerper van de bitcoin, bekend onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto, is al jaren onderwerp van speculatie.
- De familie van Kleiman is een rechtszaak begonnen die draait om het bezit van de bitcoins die worden toegeschreven aan Satoshi Nakamoto. Die zijn zo’n 64 miljard dollar waard.
- Lees ook: Bitcoin zakt flink terug naar $60.000 en andere crypto’s dalen mee: vooruitzicht van hogere rentes doet cryptomunten pijn
Het mysterie achter de bedenker van de bitcoin en zijn vermeende bezit van bitcoins ter waarde van meer dan 64 miljard dollar heeft geleid tot een rechtszaak in Florida.
De familie van de overleden computerexpert David Kleiman beweert dat Kleiman heeft geholpen bij het creëren van de de bitcoin, schrijft zakenkrant The Wall Street Journal.
Kleimans familie is een rechtszaak begonnen tegen diens vermeende voormalige zakenpartner, Craig Wright. Laatstgenoemde is een Australische computerwetenschapper die herhaaldelijk heeft beweerd betrokken te zijn geweest bij het ontstaan van de bitcoin.
Het idee voor een gedecentraliseerde cryptomunt werd in 2008 gelanceerd met de publicatie van een whitepaper, geschreven onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto.
Wie of wat er schuilgaat achter het pseudoniem is onbekend. Sommige cryptokenners denken dat het om meerdere personen gaat, omdat de bitcoinsoftware zo slim in elkaar zit, dat het onwaarschijnlijk is dat één iemand het heeft bedacht.
Wat we wel weten is dat iemand die het pseudoniem Nakamoto gebruikte, tot en met december 2010 actief betrokken is geweest bij de ontwikkeling van de cryptomunt. Daarna trok deze Satoshi zich terug.
In de tussentijd heeft Nakamoto wel duizenden bitcoin gemined. Uit een gedetailleerde analyse van de blockchain van de bitcoin (het digitale logboek) blijkt dat het om zo’n 1,1 miljoen bitcoins gaat. Het merendeel daarvan staat al jaren geparkeerd op een anonieme ‘rekening’, die dus wordt toegeschreven aan Satoshi Nakamoto. Wie dat ook moge zijn.
Computerwetenschapper Wright beweert dat hij schuilgaat achter het pseudoniem, maar hij heeft hiervoor geen sluitend bewijs kunnen leveren.
De uitvinder van de cryptomunt zou gemakkelijk zijn identiteit kunnen bewijzen door slechts een fractie van de bitcoins die toebehoren aan de beroemde cryptoportemonnee te verplaatsen. Dat is tot nu toe niet gebeurd.
'Bewijs zal partnerschap aantonen'
In de rechtszaak in Florida wil de familie van Kleiman bewijzen dat Wright in het verleden contact heeft opgenomen met Kleiman. Wright zou hulp hebben gevraagd bij het schrijven van het legendarische whitepaper over de opzet van de bitcoin.
"Wij geloven dat het bewijs zal aantonen dat er een samenwerking was om meer dan een miljoen bitcoins te creëren en te minen", aldus Vel Freedman, een advocaat van de familie Kleiman, tegen The Wall Street Journal.
De verdediging van Wright zei tegen de krant dat de Australiër bewijs zal leveren dat hij de enige ontwerper is van de bitcoin. Insider heeft geprobeerd contact op te nemen met Wright voor een reactie, maar vooralsnog zonder succes.
Sinds het ontstaan van de bitcoin zijn veel namen aan de digitale munt gekoppeld, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat de maker of makers er ooit voor kiezen hun identiteit te openbaren.
Een van de grondbeginselen van bitcoin is dat het een gedecentraliseerde valuta is, niet gebonden aan instituties of individuen. Als de identiteit van Nakamoto bekend wordt, zou dat in strijd zijn met deze grondbeginselen.
Het proces in Florida is op 1 november gestart. Een panel van tien juryleden krijgt drie weken de tijd om het bewijs aan te horen en te beslissen over het lot van de 1,1 miljoen bitcoins.
[activecampaign form=28]